viernes, 26 de febrero de 2010

"Última defensa de Barcelona"

De: Penedesdigital.com

Finalitza la primera edició de ‘l’Última defensa de Barcelona’
Redacció | 26/01/2010

Amb totes les places esgotades des de fa dies, el diumenge 24 de gener es va celebrar la primera edició de la ruta Última Defensa de Barcelona, la qual recorre els principals vestigis dels combats de la Guerra Civil a Subirats.

Pel dia 21 de febrer hi ha prevista la mateixa ruta que també ha exhaurit totes les places. Veient l’èxit de la iniciativa, el Patronat de Turisme de Subirats ha decidit programar Última Defensa de Barcelona amb periodicitat mensual el tercer diumenge de cada mes, amb inici a les 9 hores i finalització a les 13 hores.

L’import de la ruta guiada és de 2 € per persona. La inscripció i tota la informació es pot trobar al web de Turisme de Subirats http://www.turismesubirats.com.

Abans de començar l’itinerari es va demanar a la quarantena de participants un respecte absolut per les localitzacions mostrades, doncs encara s’estan investigant i moltes d’elles poden ser espais on reposen els cossos de soldats morts durant els enfrontaments.

També es va comunicar que si algú trobava peces dels combats durant el recorregut les ensenyi als guies doncs li ajudaran a identificar-les. Tanmateix s’han recollit tots els comentaris i suggeriments dels visitants i seran incorporats a les properes edicions d’aquest nou atractiu turístic per Subirats i el Penedès.

Els historiadors locals Josep Mata, Ernesto González i Antonio Corral, els quals han documentat les troballes aparegudes fins al moment, han estat els mateixos guies de la ruta.

Última Defensa de Barcelona

En aquest itinerari el Patronat de Turisme de Subirats proposa recórrer una ruta nova i sorprenent: reviure els últims enfrontaments de la Guerra Civil abans de la presa de Barcelona. Durant els darrers dos anys s’han descobert als boscos de Subirats, amagades pel pas del temps, multitud de trinxeres, nius de metralladores i restes d’equipaments dels soldats que van combatre, les quals es conserven en un inusual bon estat.

Gràcies a la memòria dels pocs testimonis vius som ara conscients de l’episodi heroic que va significar la defensa del Port d’Ordal a càrrec de l’exèrcit republicà. Les unitats mobilitzades tenien l’objectiu d’alentir el màxim possible l’avanç de les tropes franquistes cap a Barcelona i així permetre una evacuació més ordenada dels refugiats.

L’itinerari comença a les 9 hores des del punt d’informació turística de Sant Pau d’Ordal, la Caseta de Fusta de la Plaça de Subirats, just en el punt on hi havia l’antic pont sobre el rec, volat per l’exèrcit republicà en retirada. Se segueix el mateix recorregut de les tropes franquistes en ocupar la població, pujant pel Carrer de la Font i continuant fins El Pago. Durant el camí es comenten totes les troballes situades en aquests espais.

A les Caves Júlia Bernet es pot admirar l’interessant material bèlic recuperat. Hi ha la possibilitat de fer un esmorzar de l’època al Restaurant Mas Botins. A continuació es visita la zona de combats als boscos d’El Pago, en temps de la guerra una muntanya pelada per la tala indiscriminada d’arbres per aconseguir fusta com a combustible. En aquesta àrea van haver-hi els combats més importants i on s’aprecia millor les restes de la lluita.

Aquestes posicions van ser les darreres conquerides per l’exèrcit franquista la tarda del 23 de gener de 1939, quan fins i tot ja havien fet seu el Port d’Ordal avançant hàbilment per la muntanya. La ruta finalitza al lloc d’origen a Sant Pau d’Ordal a les 13 hores.

L’activitat es realitza en col.laboració amb el projecte de recuperació de la memòria històrica al Penedès Tots els Noms de l’Institut d’Estudis Penedesencs.

No hay comentarios:

Related Posts with Thumbnails